Aktiviteter som vi rekommenderar
Aktiviteter på Hämmen
-
Naturstigar genom ett kulturhistoriskt område på Hämmen med brons och järnåldersgravar. Köp en picknickkorg att ta med på vandringen
-
Grillning utomhus på gården
-
Bär- svampplockning under sensommaren.
-
Självplock av, Havtorn, Svarta vinbär och Aronia vid säsong
-
Vandra och cykla på olika leder i området, kontakta våra entreprenörer.
-
Fiske i havet, Bullaresjöarna, och Långevattnet
- Hästridning på södra Hede med islandshästar, kontakta vår entreprenör
-
Med mera.
Naturen med dess vilda djur finns inpå knutarna och det är ca 15 km till västerhavet Skagerrak.
Den Bohusländska naturen är karg men har också en variationsrik flora.
Gränslandet mot Norge är påtaglig med kust, inland och fjäll.
Västerhavet finns strax utanför med sin natur, med mjuka klippor och sandstränder.
På Kosteröarna finns en nyinrättad Nationalpark, ”Kosterhavet”, tillsammans med Yttre Hvaler på Sörlandet i Norge
Norge, Halden
Halden kommun är beläget i södra delen av Østfold fylke. I söder gränsar kommunen till Sverige med bland annat gränsövergångarna Svinesund (bilväg E6) och Kornsjø (järnvägsövergång).
I kommunen finns en rad stenbrott för brytning av Idefjordsgranit. En stor del av landskapet är uppodlad.
Spannmål dominerar jordbruket. Längs Tistedalen rinner älven Tista fram till Idefjorden. Längs vattendraget etablerades en rad sågverk som knöts samman till storsågen Saugbrugsforeningen – en aktör som dominerade handeln med sågat timmer i regionen. Företaget har sedan 1989 ingått i Norske Skog.
I centralorten Halden ligger den regionala högskolan.
Strömstad, Svinesund & Koster
Här hittar du solvarma klippor, livlig båttrafik, salta böljor och färska räkor. Kosterskärgården i havet utanför Strömstad finns en fantastisk skärgård med klippor, sandstränder och fiskehamnar.
På Sydkoster och Nordkoster går det att hyra cyklar och ta sig runt öarna och dess sevärdiheter.
Ta någon av båtarna som trafikerar Kosteröarna, Alaska, Styrsö, Furholmen, Ramsö.
Följ med på en sälsafari till Ursholmen, Sveriges västligaste fyrplats. Med bil kan Ni nå naturreservaten på Rossö och Saltö.
Är ni historiskt intresserad, finns det många fornminnen. Information om dessa finns på ”Ekomuseum Gränsland”.
Blomsholm är utmärkt med gravhögar, skeppssättning och dommarring. Gården var dessutom högkvarter åt Karl den XII under kriget mot Norge 1716-1718.
Svinesundsbron, mellan Sverige och Norge, kan beskådas med en magnifik utsikt utmed idefjorden.
Diverse museum finns att besöka, varav Strömstads museum hart öppet året runt. Tjärnö marinbiologiska laboratorium kan besökas och där se en utställning om livet i havet.
Dessa kustsamhällen ligger i ett område med fornminnen från sten-brons-järnåldern. Det är främst känt som Vitlyckeområdet med dess museum och bronsåldersbyn.
Grebbestads skärgård är rik på bad- och båtplatser, såsom Sannäs, Raftön, Tanums skärgård, Pinnö, Krossholmen, Dannholmen, (Ingrid Bergmans ö), Lökholmen samt Valön med utmärkta badstränder.
Dyrö och Otterön är kända från Evert Taubs visor. I området finns ”allt” som en turist behöver för inköp, affärer, post, bank systembolag, restauranger.
Norra och Södra Väderöarna ett ölandskap i det yttersta kustbandet.
Öarna har nästan under alla tider ansetts som omöjliga att bebo eller bruka.
Genom ett utbyggt fyrsystem och lotsväsende på 1700-talet införlivades ändå Väderöarna i människans verksamhetsområde.
På Storön har funnits lotsar från 1740-talet fram till 1966. 1864 beslutade regeringen att bygga en fyr; och Väderöbod bebyggdes. Fyren var en s.k. Heidenstammare och var i drift till 1965.
Öarna är populära utflyktsmål för sjöfolket.
1999 startade ett vandrarhem på Storön, som idag är pensionat och är öppet året runt
Världsarvsområdet
Vitlycke museum är kunskapscentrat mitt i Tanums världsarvsområde. Museet innehåller aktuella utställningar,bronsåldersgård, butik och restaurang. Världsarvsomårdet är 45 km2 stort och innehåller 450 hällristningslokaler. Fyra av de viktigastehar försetts med informationsskyltar och parkeringsplats. Vägbeskrivningen startar vid Vitlycke museum.
Vitlycke
Lämna bilen på museets parkering. Följ stigensom leder över vägen, upp på andra sidan dalen, för att komma till hällen. Avstånd från Vitlycke museum: 200 m.
Aspeberget
Sväng söderut mot Kville, efter 700 meter finner du parkeringsplatsen på vänster sida.
Avstånd från Vitlycke museum: 700 m.
Litsleby
Sväng söderut mot Kville. Tag höger efter 1 km, skyltat ”Hällristning 1”. Efter 1 km finns parkeringen på vänster sida. Handikappanpassat. Avstånd från Vitlycke museum: 2 km.
Fossum
Sväng norrut mot Tanumshede. Sväng höger vid kyrkan, tag sedan första till vänster. Efter 3 km ligger parkeringen på höger sida. Ristningarna ligger på vänster sida av vägen. Avstånd från Vitlycke museum: 5 km.
Vandring & Cykelleder
I närheten finns olika vandrings- och cykelleder såsom Nordsjöleden, Bohusleden och Sverigeleden.
Kosteröarna
Utforska livet både på land och i vattnet. Området är attraktivt för paddling, dykning, bad, vandring och andra naturupplevelser både på och vid öarna längs fastlandet och i det yttersta havsbandet. Här finns en fantastisk skärgård med många fina badstränder och vandringsleder.
Sundsby gårdscafé drivs av Marina och Andres Päärt. Förutom café har de restaurang, butik och bageri. Serveringen ligger i huvudbyggnaden på Sundsby säteri och bageriet och butiken finns i Västra flygeln.
Nordens Ark är öppet året runt, och hos oss hittar du allt från tigrar till sköldpaddor i den vilda delen av parken till kor och kaniner på Lantgården. Vi har också ett hotell med restaurang och vi erbjuder många spännande bokningsbara upplevelser för både privatpersoner och företag.
Genom ett besök stödjer du arbetet med att rädda hotade djur.